Categoriearchief: privacy

Crowdfunding: The SafeBox

SafeBoxTM : Waarom?

Vind je het ook zo irritant dat je, nadat je op internet hebt gezocht naar een zoekgeraakte handleiding of te vervangen onderdelen van een apparaat, door willekeurige websites, Twitter en Facebook wordt bestookt met superaanbiedingen van de nieuwste versie van dat apparaat? Of dat je via WhatsApp de verlangslijstjes van de kinderen met je schoonmoeder hebt besproken en je daarna voornamelijk speelgoedadvertenties te zien krijgt? Maar het gaat nog veel verder. Nadat ik mijn man plagend voor prutser had uitgemaakt – hij had mijn autosleutels per ongeluk meegenomen naar het werk – vroeg Facebook of ik wellicht geïnteresseerd was in een echtscheidingscoach. Zou mijn man ondertussen Second Love aangeraden krijgen?

En dan het nieuws. Facebook gebruikte de data voor psychologische experimenten. Een nieuwe wet, die momenteel ter goedkeurig in de Eerste Kamer ligt, zal het voor de AIVD mogelijk maken al je communicatieverkeer op te slaan en door te bladeren. Smart-TV’s die alles kunnen zien wat er bij jou thuis op de bank gebeurt. En in Amerika mag men je internethistorie gaan verkopen. Met daarin dus ook de klachten waar je het afgelopen jaar even op zocht. Onder de hamer en naar je verzekeringsmaatschappij. Big Brother 2.0. We leven in een panopticum.

SafeBoxTM: Wat is het?

SafeBoxTM komt met dé oplossing voor iedereen die klaar is met het panopticum. Voor iedereen die niet langer bespioneerd wenst te worden en weer vrijuit wil kunnen zeggen dat Wilders een wandelend mannelijk geslachtsorgaan is. En dat vrouwen helemaal niet bibberend als rietjes over straat gaan. En dat je konijn een beter kapsel heeft. Allemaal zonder daarna kortingsacties op de nieuwste mini rabbit tarzan getoond te krijgen. Disclaimer voor wie het opzoekt: ik ben niet verantwoordelijk voor de advertenties die je de komende tijd ontvangt. Voor iedereen die weer een feestje wil kunnen organiseren, zonder dat Google je zorgverzekering inseint dat het, gezien je alcoholconsumptie, wellicht zinvol is de premie voor volgend jaar iets op te hogen. De SafeBoxTM ontkoppelt je van The Matrix.

Hoe werkt de SafeBoxTM?

Het principe is simpel: Wij sturen jou de SafeBoxTM straks geheel kosteloos toe. Jij verzamelt al je apparaten met WiFi, BlueTooth of andere datacommunicatiemogelijkheden en doet deze in de SafeBoxTM. Denk aan je laptop, telefoon, iPad, smart-huishoudapparaten, je ToonTM of Nest, etc. Bij twijfel? In de SafeBoxTM ermee. Heb je apparaten die niet in de SafeBox passen, zoals een Tesla, neem dan contact met ons op om gebruik te maken van onze gratis pick-up, no return service.

In de SafeBoxTM vind je een retoursticker en tape om de SafeBoxTM te verzegelen. Verzegel de gevulde SafeBoxTM, plak de retoursticker erop en verzend hem via een pakketdienst naar keuze. Wij van SafeBoxTM zorgen voor de rest.

En jij? Jij hebt je vrijheid terug.

Je vrijheid terug, met SafeBoxTM

Schrijf je vandaag nog in voor de KickStarter van de SafeBoxTM en ontvang onze TamTamTM cadeau.*

*bij deelname vanaf 150 euro.

Ons eerste prototype, dankzij gulle deelnemers!

This entry was posted in life hacks, privacy and tagged by .

Knorrig

Eigenlijk ben ik nog een beetje knorrig. Iets met verkiezingen en juist in die periode gebrek aan aandacht vanuit de journalistiek voor de onderwerpen robotisering, dataprivacy en digitale vaardigheden in het onderwijs. Het kan ook zijn dat ik dat alleen maar denk, ik heb dit vermoeden niet aan de werkelijkheid getoetst. Het helpt niet dat de partij waar ik voor stemde, die deze onderwerpen en alle implicaties daaromheen hoog op de agenda heeft staan, de PiratenPartij, geen zetel won.

Ik realiseer me trouwens, dat ik dit schrijf voor een klein publiek. De kans dat de lezer stemde op de PiratenPartij, terwijl slechts 0,3 procent van de stemmers dat deed is, statistisch gezien, gering. Voor de lezer die wel op deze partij stemde, voelt het mogelijk als zout in de wond (sorry). En wanneer de lezer er niet op stemde, zou zij kunnen denken dat ik haar dat kwalijk neem of zelfs wil overhalen dat in het vervolg wel te doen (nee). En daarbij, niemand zit te wachten op een knorrig artikel (wie het niet uitleest, mag trouwens ook niet zeggen dat het een zuur bericht is).

Geen complot

In de week na de verkiezingen leek het aantal ICT-gerelateerde nieuwsberichten in de media toe te nemen. Ik ben geen complotdenker. Nieuws is nieuws en komt wanneer het komt. Net als later trouwens. Het is alleen zo jammer dat precies in de week na de verkiezingsperiode veel over later werd geschreven (vond ik). Dat gevreesde later met robots (niet vluchtelingen) die banen innemen en internetproviders die je data willen verkopen, bleek ongeveer nu. Het is ook jammer dat later wel genoemd wordt in programma’s, maar weinig prioriteit heeft (hopelijk nu had) bij de partijen die nu een zetel hebben gekregen in de Tweede Kamer.

Het heeft weinig zin – en nogmaals: ik geloof niet dat het een complot is – maar toch vraag ik me af of de PiratenPartij de kiesdrempel wel had gehaald, wanneer de verkiezingen en de plaatsing van deze berichten in een andere volgorde hadden plaatsgevonden. Eén zetel. Niet om te regeren. Niet om de kont tegen de krib te gooien. Maar om ervoor te zorgen dat wetgeving en beleid de ontwikkeling van het internet (of things), communicatietechnologie en robotisering bij kunnen en zullen benen.

Expertise

Ik denk dat expertise op deze vlakken nodig is, juist nu. En ik denk ook dat deze expertise de afgelopen kabinetsperiode ernstig ontbrak. Niets tegen de man op zich, maar wanneer je Ton Elias –  ‘ze zeiden dat ze van Microsoft waren, hoe bedoelt u, phishing?’ en ‘wat een IP-adres is, heb ik zo niet paraat‘ – naar voren moest schuiven als expert, was het op het gebied van ICT-kennis in de regering blijkbaar toch wel armoe troef.

Interne partijpolitiek

Het is mijn inziens een gemiste kans, dat de PiratenPartij met kennis op dit vlak, voorafgaand aan de verkiezingen geen podium bij de grote media heeft gekregen en bovendien geen zetel in de Tweede Kamer krijgt. En toch ook weer niet. Want ook dat is democratie. Er is gekozen. Dus hier gaan we het mee doen. Dat hoop ik tenminste wel. Mislukte formaties en herverkiezingen maken een land besturen ook niet gemakkelijker.

In een Twitterberichtreeks over de verkiezingen, zei iemand tegen mij: ‘Volgens mij zou de Nederlandse democratie er mee geholpen zijn als we wat meer waarde hechtten aan interne partijpolitiek’. Het ging over iets anders (aantal vrouwen in de Tweede Kamer), maar ik hoorde – niet toevallig, omdat hij me daar ook ooit in andere bewoordingen op wees – het volgende: iedere issue wordt tegenwoordig samengevat en uitgebouwd in een losse partij, maar wanneer je punt zo legitiem is, moet je voor zo’n standpunt – uitgaande van een democratisch opererende partij – ook binnen een bestaande partij medestanders kunnen vinden. Om het vervolgens onderdeel van het regeringsbeleid te maken, in plaats van uit een partij te stappen en/ of voor jezelf te beginnen. Mogelijk haal ik deze quote alleen aan omdat ik het wil denken, of wilde horen, of schrijf ik het vooral omdat ik mijn bericht toch graag positief wil eindigen en dat hiermee kan.

Want hoewel de PiratenPartij de kiesdrempel niet haalde, groeide D66 van 12 naar 19 zetels, en daarmee werd ook Kees Verhoeven, IT-politicus van 2016 gekozen. We moeten en ik wil dus het vertrouwen hebben dat Kees Verhoeven (D66) zich aangesproken voelt en – wanneer nodig – de microfoon pakt om op te komen voor de burger in deze snel verder automatiserende maatschappij. Go Kees enzo, laat mijn knorrigheid geheel overdreven en onterecht zijn. Tot slot hier trouwens nog wat nuance voor wat betreft knorrigheid in het algemeen en hieronder een interessante TedTalk van Glenn Greenwald: ‘Why Privacy Matters’.

 

 

This entry was posted in politiek, privacy and tagged , by .