Maandelijks archief: augustus 2017

Vakantiepret: hovercraft

Superleuk en simpel. Een plaatje met een tuutje waar je een opgeblazen ballon op zet. Hij blaast de lucht er aan de onderkant uit en dan heb je, jawel, een hovercraft. De kinderen hadden er in ieder geval veel plezier mee.

Ik heb het model op Sketchfab gezet, daar kun je het bekijken en downloaden om te printen. Geen 3D-printer? Met een cd’tje, ducktape en een stukje pvc-pijp kan het ook!

This entry was posted in 3D-design and tagged , by .

Autodidact

De kinderen, Φ(5) en θ(6), zijn in de tuin aan het skaten. Φ komt nog moeilijk vooruit en θ wil haar helpen. Hij legt uit hoe het moet. Waarop Φ boos wordt en roept: ‘Je hoeft het mij niet uit te leggen, ik ben autodidact!’

Een mond vol voor een 5-jarige, maar niet verwonderlijk. Sinds kort is de film Vaiana beschikbaar op Netflix. In de film zegt Vaiana dit heel bijdehand tegen Maui.

Het viel me mee dat θ niet net als Maui reageerde met ‘geen dank hoor!’.

This entry was posted in Geen categorie and tagged by .

LEGO Mindstorms gitaar

 

Ik heb gekozen voor de kleurensensor in plaats van de voor dit doel veel gebruikte ultrasone sensor (afstandsmeter). Met de kleurensensor kan ik misschien minder akkoorden afspelen, maar met alleen de akkoorden Am, C, F en G kun je al veel liedjes spelen. Door het gebruik van kleuren die voor de gebruiker op de achterkant van de hals zichtbaar zijn, is het straks eenvoudig om bladmuziek te maken.

Na het bouwen van de hals met vier kleuren, is deze makkelijk aan te passen naar zes kleuren.

De bouwinstructie gebruikt vier kleuren in plaats van de zes, die het programma aankan. Dit is makkelijk uit te breiden naar zes: gebruik rood, geel, blauw, groen, zwart en wit, deze kleuren worden herkend door de kleurensensor.

Zelf bouwen? Dat kan. Gebruik als je wil de bouwinstructies, het programma en de geluiden hieronder*:

Online bouwinstructie (versie 1, voor vier akkoorden)

Programma voor de NXT 2.0 microcomputersteen**

Geluidsbestanden bij het programma voor de NXT 2.0

Versie 2.0, met strum bar

Met aangepaste bouwinstructie en de akkoorden A, C, F en G in het bestandsformaat geschikt voor de NXT 2.0.

Op het eerste model hebben we nog wat aanpassingen gemaakt. De gitaar heeft nu ook ‘snaren’, waardoor je zelf het ritme en de snelheid van de muziek kunt bepalen. De strum bar zit aan de tastsensor gekoppeld. Iedere keer als hij naar beneden wordt gedrukt, wordt de tastsensor ingedrukt. Het programma herkent dat en bepaalt daarna welk akkoord hij moet laten horen.

 

* Ik ben benieuwd naar jouw ervaring, laat je bij gebruik een reactie achter? Bij gebruik buiten de privésfeer vind ik het leuk wanneer je mijn website vermeldt.

** Dit programma kun je laden in LabView, dit is de originele software om met sleep-en-laat-vallen de microcomputersteen te programmeren en de gemaakte programma’s op de microcomputer te zetten. Op de NXT 2.0 pagina staat een link om LabView te installeren.

This entry was posted in nxt 2.0 by .

Allemaal blij: Een gwóót zwembad met een 3D-geprint verloopstukje

De kinderen wilden een zwembad

Niet zo’n laag opblaasding. Nee. ‘Zo’n gwóte mama, net als Noowa’, aldus Phi van vijf die nog steeds niet kan kiezen tussen mijn Gooische of de hier meer geaccepteerde en amper hoorbare r. Zelf zag ik ook wel voordelen. Ieder jaar zet ik, zodra de temperaturen stijgen, het opblaasbad op. Verschrikkelijke dingen vind ik dat. De bovenste rand is meestal binnen enkele weken lek en van het geld besteed aan nieuwe goedkope badjes, hadden we inmiddels ook wel een grote kunnen kopen. Waar je dan een pomp in kunt hangen. En een zwembadstofzuiger. Want na vijf jaar opblaasbadjes betwijfel ik of het schoonhouden van een groot bad met fatsoenlijke toebehoren meer werk is dan om de drie dagen het water uit zo’n opblaasding te laten lopen, er lucht bij te blazen, te ontdoen van zand, zooi en alg en weer te vullen.

We overdreven misschien een beetje

Om nog een beetje ruimte over te houden in de tuin, kochten we een relatief klein groot bad. 3,05 meter rond, inhoud bijna 5000 liter. En aangezien de capaciteit van de pomp minimaal 1/6 van de inhoud van het bad moest zijn, sloot de man daar een 8000 l/h zandfilterpomp op aan.

De zwembadstofzuiger heeft een minimumpompvermogen van 5000 l/h nodig en we wilden er ook graag een skimmer op aansluiten. En te zijner tijd misschien een verwarmingssysteem. Wie weet. Met een schouderophalende ‘better safe than sorry’, ging de overkillpomp toch het karretje in.

En toen moest de boel natuurlijk worden aangesloten en wel zo dat ik voor het schoonmaken, geen darm los hoef te halen.

Want ja, ik kan de slang van de skimmer loshalen van de zijwand van het zwembad en dan de darm van de stofzuiger aansluiten. Maar dat vind ik ook wel een beetje veel werk. En dus reden we nog eens terug naar de van Cranenbroek voor een kleppensysteem, waar beide darmen op zouden passen. Een koppelstuk dat natuurlijk uitverkocht was. Gekocht door mensen die net iets eerder op goede ideeën kwamen. Ik had online ook nog die handige doppen voor op de skimmer gezien, waarmee je de darm direct bovenaan de skimmer aan kunt sluiten. Ideaal. Maar die dop past dan weer precies niet op ónze niet-zo-luxe skimmer. Niet zo ideaal.

Maar nu hebben we dus die 3D-printer

Ik wil de slang er vanaf deze kant in één beweging op kunnen draaien

En ik had wel weer zin in een klein projectje. Kan ik een aansluiting maken, van de binnenkant van onze Flowclear skimmer naar de 32mm darm van de zwembadstofzuiger? Zodat ik de slang er simpelweg in en uit kan draaien, in plaats van steeds die darmen te moeten wisselen, om de stofzuiger aan te sluiten.

Zie links de binnenkant van de skimmer. Zonder het drijvende deel en mandje. De zwarte rubberen ring zit om een verhoogde grijze plastic ring daarin (eureka!) een uitsparing om ‘iets’ in te draaien. Geen schroefdraad, maar een uitsparing om iets in de drukken en met een draaibeweging vast te klikken. Het moet niet moeilijk zijn iets aan die 32mm stofzuigerslang te maken, dat daarin vastgezet kan worden. Toch?

Na een beetje meten, spelen in Blender en anderhalf uur wachten, kon ik trots op Twitter melden dat het was gelukt. Geen fancy dopje, zelfs niet in de stijl of kleur van ons zwembad (hoewel we de kleuren wel hebben liggen), maar het werkt als een trein. Drijvend deel uit de skimmer halen, netje eruit, de slang erin draaien en gaan!

Dat er een beetje water vanuit de skimmer langs de aansluiting lekt is met de capaciteit van de pomp geen probleem. Mogelijk is het zelfs wel fijn, om vacuümzuigen van de stofzuiger op het zeil te voorkomen. It’s not a bug, it’s a feature. De grijze klem die op de darm gedraaid zit, zat nog op de slang en heb ik laten zitten. Door het ribbeltje aan de bovenkant van het model blijft de darm ook zonder klem zitten.

Heb je toevallig dezelfde skimmer en darm die je aan wil sluiten? En ook nog een 3D-printer? Op Sketchfab (zie hieronder) kun je het – niet opgepoetste, maar wel functionele – model downloaden om zelf uit te printen. Waarschijnlijk moet je net als ik de uitstekende delen aan de zijkant een beetje bijvijlen.

 

 

This entry was posted in 3D-design by .

Vakantiepret: wij stoften een oude lego robot af

Ballen in het rond schieten is leuk, maar een muur omver laten schieten is nog leuker!

Begin dit jaar presenteerde Lego een nieuwe robot, de Boost, beschikbaar vanaf augustus 2017. Nu dus. Het was mij, IT-moeder nota bene, overigens volledig ontgaan. Ik werd erop gewezen door een vriendin. Na het bekijken van filmpjes op YouTube brandde het gat in mijn hand als zelden tevoren. Want joh, wat is die Boost leuk!

Met de eerdere robots (de NeXT (2006), NeXT 2.0 (2009, zie foto) en EV3/ Evolution 2013), richtte Lego zich op tieners en scholen. En ook echt nog wel leuk voor volwassenen. Althans, ik was 30 toen ik de NXT 2.0 kocht en vond hem leuk. Ik weet alleen niet zeker of ik goed vergelijkingsmateriaal voor ‘een volwassene’ ben. Je kunt de firmware eraf mikken en vervangen, waardoor je met Java (en ik meen ook C), het apparaat kunt besturen. Voor kinderen – volgens de doos vanaf 10 –  is het ontdekken met de bijgeleverde software leuk. Net als bij de nieuwe Boost, helpt het programma de kinderen stap voor stap bij het bouwen en programmeren van de modellen. Voor de NXT kan dit op een PC, de nieuwere EV3 kan ook vanaf de tablet worden geprogrammeerd. Het volgende model in deze tienerreeks wordt trouwens in 2020 verwacht, het jaar dat mijn oudste 10 wordt, een prima planning als je het mij vraagt.

De nieuwe Boost, is geschikt voor kinderen vanaf zeven jaar en kan alleen vanaf een tablet worden bestuurd. En de modellen (een elektrische gitaar, een kat, Vernie de Robot en een bulldozer), zouden mijn kinderen enorm aanspreken. Waarschijnlijk meer dan de naamloze robot, ietwat boos ogende krokodil en kleursorteerder die de NXT 2.0 biedt. Sterker nog, als ze de Boost-modellen zien, betwijfel ik of ze nog willen horen dat de NXT echt minstens zo leuk is. En deze dingen ook heus wel kan. Zij het met een wat minder vrolijk pakket aan blokjes. Maar die kunnen we wel uit een van de vele andere legosets die we hebben lenen.

Hadden we geen NXT in huis gehad, dan was ik ongetwijfeld overstag gegaan. Maar aangezien we die wel in huis hebben, vind ik 160 euro voor de Boost plus de aanschaf van een tablet die hem kan besturen – nee, deze familie Geek heeft geen Android tablet / iPad – best een investering. En zo besloot ik dat het een leuke uitdaging voor deze vakantie zou kunnen zijn: de NXT van zolder halen en de Boost-modellen daarop nabouwen.

Shooterbot

Met de nieuwe Boost kan een robot worden gebouwd en geprogrammeerd. Hij heet Vernie, en Vernie kan schieten. En als het kan schieten, vindt mijn kind het leuk (tja). De NXT 2.0, die kan gelukkig óók schieten. En dat wordt uitgelegd in het eerste, meest eenvoudige project. De bijgeleverde software helpt de kinderen een kleine robot te bouwen die rondjes draait en controleert of er iets of iemand in de buurt is. En als hij iemand (of iets) ziet, schiet hij gekleurde balletjes. Ideaal om een kinderkamer te bewaken (niet té lang overigens, het apparaat vréét batterijen*). De software oogt na 10 jaar misschien net zo stoffig als het apparaat dat ik van zolder haalde, maar is zeker nog bruikbaar en voorziet in bouwtekeningen en een programmeerhulp. Eerst laat het je een basis bouwen en programmeren, zodat deze naar voren en achteren rijdt. Daarna voeg je volgens de instructies een sensor toe aan de basis, waarmee hij, na het aanpassen van het programma, tot een rode lijn rijdt en weer omdraait. Dan volgt het echte werk, het bouwen en programmeren van de shooterbot die ballen in het rond schiet. En in de laatste stap wordt het een shooterbot die waarschuwt als hij iemand ziet en ballen afvuurt wanneer de bedreiging zich niet snel uit de voeten maakt. Hieronder de door Thijmen (met hier en daar wat hulp) gebouwde shooterbot. Ik ben trots!

 

De gitaar

Deze wordt als model niet bij de NXT 2.0 geleverd, maar dat betekent natuurlijk niet dat we hem niet kunnen maken. Ik vermoed dat ze voor de Boost met de ultrasone sensor werken, maar ik kies voor de kleurensensor. Voor iedere kleur zal de robot een akkoord laten horen.

Ontwerp hals gitaar (in lego digital designer)

Na het bouwen van de hals en het aansluiten van de sensor, is het programma is niet moeilijk:

 

  • bepaal kleur
  • als kleur rood dan speel akkoord A mineur
  • als kleur geel dan speel akkoord C
  • als kleur groen dan speel akkoord F
  • als kleur blauw dan speel akkoord G
  • herhaal

 

 

Ik koos voor de akkoorden A mineur, C, G en F, omdat je daar al best veel liedjes mee kunt spelen. Je kunt uiteraard zoveel akkoorden (of andere acties) toevoegen als het aantal kleuren dat hij kan detecteren. Dat zijn er, in LabView, de standaard bijgeleverde software, zes: zwart, blauw, groen, geel, rood, wit. Met die kleuren gaan we dus de hals van de gitaar maken, waar we dan de kleurensensor overheen kunnen schuiven.

Het programma

Het programma in LabView, de software die bij de NXT 2.0 wordt geleverd.

Voor de akkoorden hebben we geluidsbestanden nodig. De NXT 2.0 speelt geluidsbestanden af van het type .rso. Deze heb ik zelf gemaakt en je mag ze hier gratis downloaden en gebruiken.

Hierna bouw ik een hals, zoals in bovenstaand voorbeeld en sluit ik de kleurensensor aan op poort 3 van de NXT. Samen met het programma dat hierboven staat uitgelegd (een kwestie van klik-sleep en een paar instellingen in LabView), is dit het (eerste) resultaat. En als fantasieloze ouder wilde ik daar natuurlijk een gitaar-look aan gaan geven. Daar kwam mijn zesjarige echter tussen mij en mijn hobbyprojectje: ‘Nee mam, je mag hem niet veranderen. Ik heb namelijk een schietrobot gemaakt. En nu is het een gitaarspeelschietrobot. Je moet hem zó laten!’

Vooruit dan maar 🙂

Edit 8 augustus 2017: De gitaar is inmiddels af en hier te bekijken.

Coming up soon…

De gitaar met ombouw (klaar), een NXT-alternatief voor Frankie the Cat, die gaat spinnen als je hem het juiste eten geeft en een bulldozer waarvan ik nog even het filmpje terug moet kijken om te zien wat die precies doet. Helaas moet (wil, ze worden er supervrolijk van) ik de NXT delen met de kinderen. Dus nu is het wachten tot ik een gitaarspeelschietrobot uit elkaar mag halen voor dat doel. Volgens mij gaat dat nog even duren, de NXT wordt momenteel weer enthousiast gebruikt. Misschien kan ik in de tussentijd de kat ontwerpen in LDD (lego digital designer) en benodigde extra onderdelen uitprinten met de 3D-printer 🙂

*Wij investeerden, ook vanwege een slurpende lego trein en mp3-spelers, twee jaar geleden in een flinke set goede oplaadbare batterijen en een oplaadstation. Die kosten hebben we er al lang uit.

 

 

 

 

 

This entry was posted in nxt 2.0 by .