Het leven van een jongensbroek

Hoewel wij de kinderen thuis proberen mee te geven dat sekseverschillen niet relevant zijn voor de kleur van de donut die ze op woensdagmiddag bij de bakker uit mogen zoeken, bemerk ik waar het de levensloop van een broek betreft zo nu duidelijke verschillen tussen mijn kinderen. De broek van mijn oudste (een jongen) gaat niet half zo lang mee als die van de jongste (een meisje). Dus ik besloot ik mijn vermoeden eens te toetsen door het uitvoeren van een zeer degelijk onderzoek met n = 2 (verhouding jongen: meisje, 50:50). Alle jongens in de groep waren aan het eind van het onderzoek afgerond 6j6m, de meisjes 4j10m. En samen versleten zij in de afgelopen twee jaar zo’n 25 broeken, waarvan twintig uit de kast van de jongen en vijf uit de kast van het meisje (dat namelijk eigenlijk liever glitterjurken en rokken met 7 lagen tule draagt).

Incidenteel overleefde een broek mijn zoon (want: deze zit niet lekker) en ook mijn dochter knipte ooit een gat in haar broek (want: je zei toch dat dit jouw stofschaar was?), toch is er zeker een trend zichtbaar, die ik samenvatte in de grafiek hieronder.grafiek: het leven van een broek

Gezien bovenstaand beeld, zou het aantal versleten broeken trouwens nog veel hoger moeten liggen. Maar ik maakte gebruik van een welbekende list, hieronder de grafiek met het effect daarvan in rood toegevoegd.

Of het nu een broek van een paar euro of een broek uit die toffe kinderkledingwinkel in het dorp is, het voelt voor mij niet goed een passende en – behalve kapotte knie – prima broek in de container te mikken. Dus repareer ik ze heel ouderwets met een lapje stof of een strijkapplicatie. Van een vrij prijzige broek, tornde ik de achterzak los om als kniestuk te gebruiken. En voor de hippe joggingbroek die ik vandaag repareerde, kopieerde ik het logo achterop om het vervolgens uit (flock- en flexfolie) te snijden en op de knie te strijken (zie afbeelding rechts).

Mocht je het zelf eens willen proberen dan vind je hieronder een lijstje met blogs met ideeën en uitleg:


Onze eigen spijkerbroeken, meestal afgedankt wegens slijtage, leg ik op een stapel om er in de lente zomerjassen voor de kinderen van te maken. Hiernaast één met mouwen en een capuchon van joggingstof (patroon knippie februari/ maart 2016).

Nu moet ik wel bekennen dat dit alles betrekkelijk veel tijd kost. Voor mij is het een hobby, maar was het dat niet, en had ik hier niet de materialen en machines, dan zouden die broeken – ongewild – toch in de container belanden. En daarom bedacht ik me: Hoe fantastisch zou het zijn als merken die in willen zetten op duurzaamheid en milieu, dat nu eens niet alleen roepen op hun overvloed aan aangehechte labels, maar in plaats daarvan een opstrijkbaar kniereparatiestukje in het zakje bij de reserveknoop zouden gaan stoppen?

Hoe gaat dat bij jullie? Knieën met gaten of blijven de broeken van jouw kinderen heel tot ze eruit gegroeid zijn? Heb je de tijd en spullen om ze te repareren? En doe je dat, of komt het er niet van? Zou een bijgeleverd kniereparatiestuk iets voor jou zijn? Misschien ken je een merk dat het al doet. Ik lees het graag!

This entry was posted in life hacks, naald & draad and tagged , , , by .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.