Troubleshooting the Dremel3D20 for absolute beginners

En toen hadden we een 3D printer. Drie weken voor Tweakers deze vergelijking maakte, waar de Dremel3D20 niet al te best uitkwam. Eerlijk gezegd herkennen we een aantal van de genoemde punten. Terugbrengen doen we niet, want we betaalden er ook maar de helft voor. En voor dat bedrag hebben we zeker waar voor ons geld.

Maar goed, het gaat allemaal nog niet perfect. Dat heeft weinig met de door Tweakers aangehaalde punten te maken, wel met mijn eigen leek-status op het gebied van 3D ontwerpen en printen trouwens. Want behalve een incidenteel wat meubels verplaatsen in Google Sketchup, had ik geen ervaring met 3D software. Eerst maar eens wat door andere mensen ontworpen 3D-modellen geprobeerd te printen. Zelf ontwerpen was de volgende stap, en toen ik met het verfijnen van wat ontwerpjes begon, liep ik inderdaad tegen wat beperkingen aan. Zoals eerder vermeld, voornamelijk mijn eigen. Waarvan ik overigens verwacht dat ze niet uniek zijn voor deze printer. Dus hier de eerste issues waar ik tegenaan liep. Met oplossingen.

Waar vind ik kant en klare bestanden om te printen?

Een bestand dat eindigt op .stl kan door vrijwel alle 3D printersoftware – bijgeleverd bij je printer – worden ingelezen en omgezet tot een printbestand voor jouw printer. Online worden ongelooflijk veel van deze bestanden gedeeld. All3DP zet een aantal databases waar modellen worden gedeeld voor je op een rij. Let op: overhangende delen hebben soms ondersteuning nodig, in de lucht printen, gaat namelijk niet. Iedere volgende laag moet op het printbed of een laag eronder komen. Deze ondersteuning moet je meestal zelf nog aanbrengen. Dit is vrij eenvoudig. Zie hieronder.

Hoe ondersteun ik overhangende delen?

Via de Dremel website kun je PrintStudio downloaden. Met deze branded versie van Autodesk kun je overhangende delen met een klik op de knop automatisch of – als je wilt – handmatig ondersteuning geven. Deze ondersteuning verwijder je na het printen door ze van je model af te breken. Een pincetje, (knijp)tang en setjes met kleine vijltjes is geen overbodige luxe.

Het filament blijft aan de printkop zitten/ mijn (rechte) ontwerp wordt scheef aflopend geprint

Waarschijnlijk moet je de printplaat (via het menu op de printer tool>level) opnieuw lijnen. Als het goed is heb je hiervoor een dun kaartje bij je printer geleverd gekregen. Het programma loodst je door de stappen: Op drie punten staat de printer stil en probeer je het kaartje tussen de printkop en de plaat te passen. Hij moet er precies makkelijk onderdoor kunnen glijden. Is er extra ruimte tussen kaart en kop, dan moet je het plaatje met de draaiknoppen onder het plaatje omhoog draaien, gaat het schuiven stroef, draai dan het plaatje op dit punt iets omlaag.

Als je printkop er nu nog steeds uitziet als Bob Ross, kan het zijn dat een deel van je printbestand ‘in de lucht’ wordt geprint. Bijvoorbeeld omdat het – ten opzichte van – andere delen hoger is uitgelijnd op de z-as, of te ver overhangt (zie hierboven).

Als je de oplossing niet in bovenstaande twee punten vindt, kan het ook nog zijn dat je printer niet stabiel of recht genoeg staat. Zet hem op een stevig bureau of anders gewoon op de grond.

De eerste laag blijft niet plakken

Je kunt je printer uitbreiden (non-dremel), zodat deze een verwarmd printbed heeft. Of speciaal folie kopen, om erop te plakken. Of met schilderstape. Maar verreweg het goedkoopst, simpelst en absoluut effectief bleek hier: lijmstift. Pritt, of die van de action. Printbed (met daarop de standaard Dremel folie die bij de printer geleverd werd) even schoonmaken met een doekje met water, afdrogen, pritten, printen, print verwijderen. Herhaal. Helpt ook tegen kromtrekken.

Disclaimer: Het plakt érg goed en ik ben natuurlijk niet verantwoordelijk voor losgetrokken folie van de printplaat, gebarsten printjes of andere schade ontstaan door het pritten van je plaat. Door er iets duns onder te steken, zoals oude bonuskaart, of liefst iets van nog net iets dunner/ flexibeler plastic kun je je creatie voorzichtig loswrikken. Met wat geduld schadevrij. 😉

Alles ziet er goed uit, maar de standaard bijgeleverde software blijft hangen op het maken van het printbestand.

De reden hiervan, is divers. Soms geeft hij tijdens het laden al de melding dat niet alle oppervlakten gesloten zijn. Soms blijft hij, wanneer je de standaard bijgeleverde software gebruikt, echter pas hangen op het maken van het printbestand in de stap ‘build’. Via de Dremel website heb ik PrintStudio gedownload (je moet eerst een account aanmaken), een branded versie van Autodesk. In PrintStudio is het mogelijk het bouwproces stap voor stap uit te voeren, soms lukt het op deze manier wel. In de stap repair kunnen open oppervlakten soms gesloten worden. In de stap preview worden de lagen opgebouwd, wanneer dit met de originele software niet lukt, lukt het in PrintStudio meestal wel.

Alles gaat perfect, maar hij print niet!

Het ontwerp was gelukt en de standaardsoftware klaagde niet tijdens het opbouwen van de printer-file. Maar eenmaal op de printer gebeurde er…niets. Hij sprong gewoon terug naar het hoofdmenu. Wat blijkt? Lange (ik heb het aantal tekens niet meer getest) filenamen, accepteeert de Dremel3D20 niet. De oplossing is dus net zo suf als het probleem: bestand hernoemen en printen maar.

Dat is pech, stukje weg?!

Ook hier, alles leek prima te gaan, hij genereerde een printbestand en printte het zonder foutmeldingen of waarschuwingen. Maar toen ik het resultaat uit de printer haalde, ontbraken er stukjes, waarvan ik zeker wist dat deze wel aanwezig waren op de tekening.

Ik heb het model met de standaardsoftware omgezet naar een printbestand en toen ik goed keek zag ik dat daar inderdaad ook al – ondanks high quality – delen ontbraken. Het bestand aanmaken in PrintStudio leidt hier vaker tot een gewenst resultaat.


 

Printbestand van hetzelfde model, dit keer met PrintStudio, de binnenring wordt nu goed weergegeven.

NB: De tandwielen komen uit een fantastische 3D klok, ontworpen en gedeeld door TheGoofy op Thingiverse.

En met een goed printbestand, is de print meteen veel beter.

 

 

Card error

De Dremel3D20 kan SD kaarten tot 32Gb lezen. Probeer je gegevens van een kaart te laden met een hogere capaciteit, dan geeft de printer de melding ‘card error’, of blijft deze herstarten wanneer je in het printmenu op de printer op ‘build’ drukt.

En onthoud: oefening baart kunst!

Spirograaf, getekend met Blender.

 

This entry was posted in 3D-design, life hacks and tagged by .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.