Allemaal blij: Een gwóót zwembad met een 3D-geprint verloopstukje

De kinderen wilden een zwembad

Niet zo’n laag opblaasding. Nee. ‘Zo’n gwóte mama, net als Noowa’, aldus Phi van vijf die nog steeds niet kan kiezen tussen mijn Gooische of de hier meer geaccepteerde en amper hoorbare r. Zelf zag ik ook wel voordelen. Ieder jaar zet ik, zodra de temperaturen stijgen, het opblaasbad op. Verschrikkelijke dingen vind ik dat. De bovenste rand is meestal binnen enkele weken lek en van het geld besteed aan nieuwe goedkope badjes, hadden we inmiddels ook wel een grote kunnen kopen. Waar je dan een pomp in kunt hangen. En een zwembadstofzuiger. Want na vijf jaar opblaasbadjes betwijfel ik of het schoonhouden van een groot bad met fatsoenlijke toebehoren meer werk is dan om de drie dagen het water uit zo’n opblaasding te laten lopen, er lucht bij te blazen, te ontdoen van zand, zooi en alg en weer te vullen.

We overdreven misschien een beetje

Om nog een beetje ruimte over te houden in de tuin, kochten we een relatief klein groot bad. 3,05 meter rond, inhoud bijna 5000 liter. En aangezien de capaciteit van de pomp minimaal 1/6 van de inhoud van het bad moest zijn, sloot de man daar een 8000 l/h zandfilterpomp op aan.

De zwembadstofzuiger heeft een minimumpompvermogen van 5000 l/h nodig en we wilden er ook graag een skimmer op aansluiten. En te zijner tijd misschien een verwarmingssysteem. Wie weet. Met een schouderophalende ‘better safe than sorry’, ging de overkillpomp toch het karretje in.

En toen moest de boel natuurlijk worden aangesloten en wel zo dat ik voor het schoonmaken, geen darm los hoef te halen.

Want ja, ik kan de slang van de skimmer loshalen van de zijwand van het zwembad en dan de darm van de stofzuiger aansluiten. Maar dat vind ik ook wel een beetje veel werk. En dus reden we nog eens terug naar de van Cranenbroek voor een kleppensysteem, waar beide darmen op zouden passen. Een koppelstuk dat natuurlijk uitverkocht was. Gekocht door mensen die net iets eerder op goede ideeën kwamen. Ik had online ook nog die handige doppen voor op de skimmer gezien, waarmee je de darm direct bovenaan de skimmer aan kunt sluiten. Ideaal. Maar die dop past dan weer precies niet op ónze niet-zo-luxe skimmer. Niet zo ideaal.

Maar nu hebben we dus die 3D-printer

Ik wil de slang er vanaf deze kant in één beweging op kunnen draaien

En ik had wel weer zin in een klein projectje. Kan ik een aansluiting maken, van de binnenkant van onze Flowclear skimmer naar de 32mm darm van de zwembadstofzuiger? Zodat ik de slang er simpelweg in en uit kan draaien, in plaats van steeds die darmen te moeten wisselen, om de stofzuiger aan te sluiten.

Zie links de binnenkant van de skimmer. Zonder het drijvende deel en mandje. De zwarte rubberen ring zit om een verhoogde grijze plastic ring daarin (eureka!) een uitsparing om ‘iets’ in te draaien. Geen schroefdraad, maar een uitsparing om iets in de drukken en met een draaibeweging vast te klikken. Het moet niet moeilijk zijn iets aan die 32mm stofzuigerslang te maken, dat daarin vastgezet kan worden. Toch?

Na een beetje meten, spelen in Blender en anderhalf uur wachten, kon ik trots op Twitter melden dat het was gelukt. Geen fancy dopje, zelfs niet in de stijl of kleur van ons zwembad (hoewel we de kleuren wel hebben liggen), maar het werkt als een trein. Drijvend deel uit de skimmer halen, netje eruit, de slang erin draaien en gaan!

Dat er een beetje water vanuit de skimmer langs de aansluiting lekt is met de capaciteit van de pomp geen probleem. Mogelijk is het zelfs wel fijn, om vacuümzuigen van de stofzuiger op het zeil te voorkomen. It’s not a bug, it’s a feature. De grijze klem die op de darm gedraaid zit, zat nog op de slang en heb ik laten zitten. Door het ribbeltje aan de bovenkant van het model blijft de darm ook zonder klem zitten.

Heb je toevallig dezelfde skimmer en darm die je aan wil sluiten? En ook nog een 3D-printer? Op Sketchfab (zie hieronder) kun je het – niet opgepoetste, maar wel functionele – model downloaden om zelf uit te printen. Waarschijnlijk moet je net als ik de uitstekende delen aan de zijkant een beetje bijvijlen.

 

 

This entry was posted in 3D-design by .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.