LEGO Mindstorms gitaar

 

Ik heb gekozen voor de kleurensensor in plaats van de voor dit doel veel gebruikte ultrasone sensor (afstandsmeter). Met de kleurensensor kan ik misschien minder akkoorden afspelen, maar met alleen de akkoorden Am, C, F en G kun je al veel liedjes spelen. Door het gebruik van kleuren die voor de gebruiker op de achterkant van de hals zichtbaar zijn, is het straks eenvoudig om bladmuziek te maken.

Na het bouwen van de hals met vier kleuren, is deze makkelijk aan te passen naar zes kleuren.

De bouwinstructie gebruikt vier kleuren in plaats van de zes, die het programma aankan. Dit is makkelijk uit te breiden naar zes: gebruik rood, geel, blauw, groen, zwart en wit, deze kleuren worden herkend door de kleurensensor.

Zelf bouwen? Dat kan. Gebruik als je wil de bouwinstructies, het programma en de geluiden hieronder*:

Online bouwinstructie (versie 1, voor vier akkoorden)

Programma voor de NXT 2.0 microcomputersteen**

Geluidsbestanden bij het programma voor de NXT 2.0

Versie 2.0, met strum bar

Met aangepaste bouwinstructie en de akkoorden A, C, F en G in het bestandsformaat geschikt voor de NXT 2.0.

Op het eerste model hebben we nog wat aanpassingen gemaakt. De gitaar heeft nu ook ‘snaren’, waardoor je zelf het ritme en de snelheid van de muziek kunt bepalen. De strum bar zit aan de tastsensor gekoppeld. Iedere keer als hij naar beneden wordt gedrukt, wordt de tastsensor ingedrukt. Het programma herkent dat en bepaalt daarna welk akkoord hij moet laten horen.

 

* Ik ben benieuwd naar jouw ervaring, laat je bij gebruik een reactie achter? Bij gebruik buiten de privésfeer vind ik het leuk wanneer je mijn website vermeldt.

** Dit programma kun je laden in LabView, dit is de originele software om met sleep-en-laat-vallen de microcomputersteen te programmeren en de gemaakte programma’s op de microcomputer te zetten. Op de NXT 2.0 pagina staat een link om LabView te installeren.

This entry was posted in nxt 2.0 by .

Een gedachte over “LEGO Mindstorms gitaar

  1. Pingback: Vakantiepret: wij stoften een oude lego robot af | Bewijzen uit het ongerijmde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.