LEGO NXT 2.0

Software voor de NXT 2.0 op de PC installeren

Download hier de originele LabView software met modellen en programmeeromgeving. Het betreft een .iso bestand. In windows 10 klik je na het downloaden met rechts en kies je voor ‘mount’. In de verkenner zie je nu een extra schijf/ dvd verschijnen. Dubbelklik op het autoexec-bestand en volg de instructies.

De software draait bij mij nog prima onder windows 10. Alleen wanneer ik op ‘Mijn portaal’ klik, crasht de boel. De omgeving, voorheen op www.mindstorms.nl, is nu ook volledige gericht op de nieuwere EV3-robot, wellicht heeft dat ermee te maken. Jammer, maar niet onoverkomelijk.

Lego Digital Designer

Wil je de ontwerpen kunnen openen om na te bouwen of aan te passen, dan kan dat met deze software. Hiermee kun je natuurlijk ook zelf ontwerpen. Wil je ontwerpen voor de NXT of EV3, kiest dan de mindstorms-modus in het opstartscherm. Je krijgt hiermee niet alle blokken uit de digital designer modus te zien. Maar als je in de digital designer modus ontwerp en het model exporteert, kun je je creatie wel weer importeren in de mindstorms-modus.

Ontwerpen*

Gitaar versie 1

Deze versie maakt gebruik van de kleurensensor voor het bepalen van het akkoord. Hij laat het akkoord horen, dat hoort bij de kleur die de kleurensensor detecteert.

Bouwinstructie

Geluidsbestanden voor gitaar versie 1 (Am, C, G, F, E en C – met ritme).

Programma versie 1

Gitaar versie 2 – met strum bar

In deze versie zijn akkoorden zonder ritme gebruikt. Het akkoord wordt pas afgespeeld als de tastsensor wordt aangeslagen. Om te bepalen welk akkoord afgespeeld moet worden, gebruikt het programma net als in de eerste versie de kleurensensor.

Bouwinstructie

Akkoorden van de akkoorden Am, C, G, F voor de NXT 2.0

Programma versie 2

Zelf geluidsbestanden voor de NXT maken

In LabView kun je in het menu, onder extra->geluidsbewerking een klein programmaatje vinden waar je .wav en .mp3 in kunt laden. Je kunt kleine aanpassingen maken en het vervolgens opslaan als geluidsbestand voor de NXT. Het komt dan meteen in de juiste map terecht.

De akkoorden heb ik in MuseScore gemaakt, als midi geexporteerd en vervolgens omgezet naar .wav bestanden. De wav bestanden kun je met behulp van een programma, verkrijgbaar via deze site, omzetten naar .rso bestanden, het geluidsformaat  voor de NXT. De wav2rso converter kan .wav bestanden tot maximaal 64Kb omzetten. Groter is niet zinvol, de NXT heeft niet zoveel geheugen. Om .wav bestanden te verkleinen gebruik ik Audacity. Ook heet volume aanpassen is hiermee mogelijk.

*Tot slot

Deze ontwerpen en geluidsbestanden zijn door mijzelf gemaakt en mogen vrij worden gebruikt. Ik vind het leuk als je bij gebruik een reactie achterlaat. Een link naar je eigen creatie op social media embed ik graag. Gebruik je de ontwerpen buitenshuis, dan vind ik het leuk als je mijn website vermeldt. Dankjewel!